Турецькі науковці готові до співпраці

3-5.05.2012

Андрусишин Туреччина 2012.1 200 x 108

 З офіційної поїздки до Туреччини повернувся проректор з навчально-методичної роботи гуманітарних інститутів НПУ Богдан Андрусишин. Делегований від університету ректором Віктором Андрущенком Богдан Іванович мав на меті налагодити тісні контакти з вищими навчальними закладами Туреччини. Як зазначив очільник вишу: «Широка міжнародна співпраця – запорука доброго іміджу навчального закладу на світовому просторі та змога пізнати досвід інших країн і народів».

Андрусишин Туреччина 2012.2 200 x 136

 У програму поїздки проректора увійшла ще й унікальна конференція «Система розвитку інновацій у вищій освіті», учасниками якої стали понад 120 делегацій із 60 країн світу усіх континентів. За словами Богдана Івановича, спілкувалися лише англійською та турецькою, але тим не менше вчені досить швидко знайшли спільну мову. Цьому сприяла й унікальна наукова атмосфера, адже й сам захід не багато чим нагадував звичну конференцію і скидався більше на своєрідний науковий проект з круглими столами та дискусійними клубами.

 Найближче вдалося познайомитися проректору з трьома турецькими університетами, серед яких Fatih University Istanbul, Baykent University та Istanbul University. Буквально за кілька хвилин спілкування виявилося, що науковці Туреччини зацікавлені у співпраці з флагманом педагогічної освіти України і це стосується не лише педагогічних напрямів роботи. Таке співробітництво, зі слів закордонних колег, швидше всього передбачає комплексну спів діяльність. Сьогодні подібна співпраця ведеться з кільканадцятьма вищими і середніми навчальними закладами, тому механізми, переконані турки, відпрацьовані і фахівцями і часом. У кількох інституціях в Україні створені культурні і наукові центри турецьких закладів освіти і навпаки. Чудово функціонує середня школа міста Києва. Створена за підтримки і сприяння турецьких спеціалістів «Меридіан», що й стала однією з організаторів конференції в Туреччині.
Драгоманівський університет став цікавим для іноземців широковідомими науковими школами, професіоналами-педагогами й чималим багажем методичних розробок. Поки обидві сторони лише обговорюють та знайомляться зі шляхами співробітництва, що з цього вийде, покаже час.

Людмила КУХ,
прес-служба університету