Відкриття сьомої міжнародної науково-практичної конференції « Юридичні читання» Культура і право на початку ХХІ століття

19.05.2011

 

alt
 

19 травня 2011 року о 10:00 у 231 аудиторії відбудеться урочисте відкриття і пленарне засідання сьомої міжнародної наукової конференції  «Юридичні читання. Культура і право на початку ХХІ століття».

alt

На урочистому відкритті виступатиме завідувач відділу теорії держави і права Інституту держави і права ім. В.М.Корецького НАН України, доктор юридичних наук, професор, Заслужений юрист України, член-кореспондент АПрН України, завідувач Центру правових досліджень гендерної політики Інституту держави і права ім. В.М.Корецького НАН України Оніщенко Наталія Миколаївна з доповіддю на тему «Теорія прав людини в контексті соціального змісту Конституції України 1996 року». (on-line трансляція відкриття о 10:00)
    Виступ присвячений проблемі  сучасного підходу до питання прав людини в Україні.

Доповідачу можна поставити питання

 

Новітня історія вітчизняного право-державотворення переконливо доводить, що успіх проведення багатьох реформ, вирішення складних економічних і соціальних завдань, подолання кризових явищ та їх наслідків, безпосередньо, залежить від суттєвого підвищення рівня правової культури суспільства, виховання глибокої поваги до права, сприйняття його настанов, неухильного дотримання вимог закону.
Правову культуру слід розглядати як одну з важливих умов подальшого розвитку та гармонізації національної правової системи, розбудови правової державності, забезпеченості та гарантованості прав людини.
Ст. 3 Конституції України встановлює, що людина є найвищою соціальною цінністю. Це, на наш погляд, відображає аксіологічний підхід до людини, її прав і свобод, честі і гідності, безпеки існування та життєдіяльності. В такий спосіб можна констатувати, що людина розглядається в конституційному та у культурологічному аспекті, як вища цінність, що має важливе орієнтуюче значення для розвитку національної правової системи, державного механізму, інституту відповідальності держави перед особою.
Аналіз сучасного стану вітчизняної правової культури свідчить про те, що в суспільстві поширені деструктивні прояви та деформації правової свідомості. В цьому зв’язку неприпустимим є повторення помилок, допущених на попередніх етапах розвитку української державності, нехтування уроками власної історії, в тому числі в сфері правового розвитку. Сьогодні можна констатувати, що загальний рівень правової культури суспільства залишається доволі низьким, а це об’єктивно унеможливлює процес становлення громадянського суспільства, розбудови правової держави, захисту прав, свобод та законних інтересів людини.
Усвідомлюючи складність проблем становлення і розвитку правової культури в Україні на сучасному етапі, вважаємо за необхідне привернути увагу широких громадських кіл, державних діячів, посадовців, вчених, студентської молоді до дослідження цієї багатогранної проблеми, активізувати відповідні теоретичні дослідження з метою формування громадянської культури; виокремлення та розвитку в контексті правової культури правової субкультури – явища правової дійсності, пов’язаного з проголошенням та захистом прав людини, розвитком демократичного, гуманістичного, справедливого законодавства – досконалого за формою і відповідного за змістом міжнародним правовим стандартам у сфері прав людини; удосконалення рівня правової свідомості тощо.
Одним із важливих завдань сучасного етапу розвитку правової системи України має стати формування на основі цивілізованого підходу до права, цілісної концепції правової культури, завданням якої є сприяння подальшому розвитку правових знань і традицій, системи гарантій і процедур захисту прав і свобод громадян, нових прийомів і способів законотворчості, форм і методів правової діяльності. Тобто усіх тих структурних елементів правової системи, що реально потребують нового теоретичного освоєння. У цих умовах узгоджений розвиток правової культури і правової системи стає нагальною потребою сучасного етапу правового розвитку та прогресу в Україні.