Рівень залученості дітей та молоді до рухової й фізичної активності та вплив спорту на фізичне і ментальне здоров’я

6.09.2023

 

2023 рівень залученості дітей 1Рівень залученості дітей та молоді до рухової й фізичної активності та вплив спорту на фізичне і ментальне здоров’я.Лише 33% дітей відвідують спортивні секції під час війни, – дослідження.
Про це свідчать результати першого в Україні комплексного дослідження «Рівень залученості дітей та молоді до рухової й фізичної активності та вплив спорту на фізичне і ментальне здоров’я». Його підготував Державний інститут сімейної та молодіжної політики за підтримки Міністерства молоді та спорту України, «Всеукраїнського центру фізичного здоров’я населення «Спорт для всіх» та благодійного фонду Катерини Білоруської.

2023 рівень залученості дітей 2Досі актуальної та повної статистики у напрямку залученості дітей до рухової активності ще не було. Цікаво та важливо розуміти, як змінився стан фізичного та психічного здоров’я дітей та молоді упродовж останніх 5 років? Як на це вплинуло повномасштабне вторгнення росії в Україну? Що заважає дітям та молоді займатись фізичною культурою і спортом? Чи є обмеження в спорті для дітей з інвалідністю? Це дослідження – перша спроба зібрати ці показники.
Щоб обговорити та проаналізувати дані з першого у своєму роді дослідження, зібрали робочу групу та презентували результати дискусій. Захід обʼєднав експертів, які дотичні до розвитку спорту та фізичної культури в Україні:
● науковців;
● лідерів думок;
● громадський сектор.
“Зараз одним із важливих питань є організація оздоровчої рухової активності для усіх категорій громадян, зокрема, осіб з інвалідністю, з метою поліпшення якості та тривалості активного життя населення, профілактики захворювань і подолання їхніх наслідків”, – зазначив Олександр Стеценко, директор департаменту фізичної
культури та неолімпійських видів спорту Міністерства молоді та спорту України.
Фахівці проаналізували, показники та коментарі респондентів, фактори впливу на показники, актуальну ситуацію, повʼязану з інфраструктурою, з обмеженням доступу до закладів та спортивних майданчиків, мотивацію дітей та батьків щодо їхнього фізичного навантаження. А також, як підвищити рухову активність та спорт та його позитивний вплив на ментальний стан молодого покоління. Та надали рекомендації щодо подальших дій з метою позитивних змін у русі фізичної культури та спорту.
2023 рівень залученості дітей титулКруглий стіл став платформою для обговорення ініціатив, спрямованих на покращення здоров'я молодого покоління та виявлення шляхів підтримки фізичної активності та спорту серед дітей та молоді в Україні.
Важливість фізичної активності та спорту в житті дітей та молоді неможливо переоцінити, особливо у контексті сучасних викликів та обмежень. Особливо здивували показники за останні 5 років. Адже на цей період припала пандемія COVID-19, дистанційне навчання та початок повномасштабного вторгнення росії в Україну. Усе це вплинуло і на рівень рухової активності дітей та молоді.
“Карантинні заходи та повномасштабна війна глобально змінили суспільство та його звички, змінились пріоритети. Тому як ніколи потрібно говорити про важливість здорового способу життя та рухової активності як важливого компонента фізичного та ментального добробуту дітей та молоді”, – наголосила Анжела Фокіна, директорка благодійного фонду Катерини Білоруської.

 Детальніше про результати дослідження...